Yxan som tog över YouTube

25 000 filmer på YouTube är mycket media för pengarna

I slutet av 80-talet bestämde sig Gränsfors yxor för att återuppliva gamla smidestraditioner i stället för att konkurrera med prispressade masstillverkade yxor. De började från början med att skaffa sig kunskap om de gamla metoderna.

Sedan började man tillverka yxor som var lika vackra som funktionella. Men de nöjde sig inte med det. När smeden var nöjd med hantverket satte han dit sina initialer på yxan. Dessutom följde en liten bok, Yxboken, med yxorna. Där kunde köparen läsa sådant som förfäderna säkert kunde men som nu är nästan bortglömt – hur man vårdar yxan, klyver och hanterar ved, staplar veden så att den torkar, eldar säkert och mycket annat. För att skapa uppmärksamhet kring yxorna initierade man VM i yxkastning. Tävlingar hölls bland annat i parker mitt i centrala Stockholm. Allt det här tillsammans skapade uppmärksamhet i media.

En världshit från hälsingeskogarna

Kommunikationskanalerna på nätet saknades när Gränsfors Bruk startade den här yxtillverkningen. Ändå spred sig ryktet om yxorna över världen. Och nu finns YouTube. Sist jag kollade fick jag ca 25 000 träffar när jag sökte på Gränsfors Bruk och ungefär lika många träffar när jag sökte på Gransfors axe. Varje träff representerar alltså en video om Gränsfors-yxan som kunderna själva har gjort och publicerat på YouTube.

Gabriel Brånby som äger Gränsfors Bruk berättar själv sin historia på YouTube.

Här hittar du några av kundernas privata inlägg om den handgjorda yxan från norra Hälsingland. Den här till exempel – kan ett företag få bättre reklam än så här.

Jag fick också skriva några rader i yxboken. Det är coolt. Gränsfors ligger ju nära mitt föräldrahem i norra Hälsingland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: