Pappas bandspelare

Skärmavbild 2020-05-20 kl. 10.59.02

En kasse med gamla rullband har legat i källaren och skräpat i många år. Den blev med tiden ett dåligt samvete eftersom jag en gång lovade föräldrarna att ta hand om banden och digitalisera dem. Men nu är det dags. Nu under Corona-epidemin när det är lite lugnare.

För att spela upp rullband så behöver man en fungerande rullbandspelare. På sjuttiotalet fanns rullbandspelare i alla musikstudios och skolsalar och även i många hem men nu har nog de flesta hamnat på soptippen.

Jag har lyckligtvis kvar min pappas gamla rullbandspelare. Det är en präktig Tandberg så jag hoppades att den skulle fungera även om den stått oanvänd i många år. Det gjorde den också till en början. Tyvärr tappade den orken efter ett par band så projektet är inte riktigt i hamn ännu. Det lilla jag fick ut innan den stannade var ändå guld värt. Vilka minnen. Farsans och morsans röster: pigga och unga som jag minns dem och mycket sång. Pappa sjöng egenkomponerade visor och tillsammans sjöng mot och far ”Hur länge skall på borden” i stämmor. En snapsvisa förstås. Kanske var det Valborg och farsan mindes de glada åren i Uppsala och sångarbröderna i OD. Det känns bra att jag har kunnat bevara sådana ögonblicksbilder åt barn, bröder och brorsbarn.

Bandspelaren orkade som sagt inte hela vägen. Den slutade fungera innan jag hade lyssnat på alla banden men jag hoppas att det ordnar sig på något vis. Fler pärlor väntar på att upptäckas. Så har du en rullbandspelare över – hör gärna av dig!

PS. Har du en bandspelare som du inte har någon användning för så kontakta mig gärna.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.