Jag tror på jultomten

Åbo blev ”Julstaden Åbo” därför att det fanns vilja och motivation. Tänk vad roligt det skulle vara om Åland och Mariehamn kunde göra någonting liknande. Ho-ho-ho! – som tomten säger.

Turismen kommer vara viktig för Åland under överskådlig tid men den behöver produktutveckling och marknadsföring. Här tror jag jultomten kan göra nytta. Julen kan vara både en säsongsförlängare och intresseskapare. Julen är faktiskt längre än vad man brukar tänka. Om vi inkluderar julhandel, Lilla Jul, Lucia, diverse julkonserter och avslutar med Nyårsaftonen så blir det sammantaget en hel månad full av julmys. Sommarsäsongen är inte så mycket längre.

Åland har mycket av det som förknippas med julen. Fin natur, kulturliv med musik och teater, spännande miljöer som Sjökvarteret i Mariehamn, Kastelholms slott, Post & Tullhuset i Eckerö, Pommern och flera fantastiska medeltida kyrkobyggnader för att nämna några exempel. Utbudet av god mat och bra restauranger blir allt bättre. Smakbyn skulle kunna bjuda på kurser i tillagning av traditionell nordisk julmat. Juklappsshopping i små coola butiker. Och så ”Lilla jul” förstås som gör att julen kan smygstartat eller förlängas (hur man nu vill se det).

Vad som krävs för att utbudet ska bli konkurrenskraftigt är samordning och samarbete mellan kommuner, organisationer, föreningar och näringsliv. Hotell- och restaurangbranschen och rederinäringen är förstås särskilt viktiga. Helheten måste alltså bli större än summan av delarna. Ska man erbjuda något så ska det vara bra (på en nationell nivå), och då krävs samarbete på alla plan. Men, och det är viktigt, man ska inte se den åländska småskaligheten som en nackdel utan som en fördel. Det är det småskaliga som ska få folk att komma hit. Litet, intimt och genuint slår alltid stort och opersonligt. Gör någonting bra av litenheten bara.

Litet, intimt och genuint slår alltid stort och opersonligt.

Vad skulle nyttan vara? Pengar, sysselsättning och skatteintäkter förstås. En säsongsförlängare för turistbranschen och inte minst marknadsföring av Åland som en plats att bo på året runt. Dessutom någonting som lyser upp och värmer under den mörka årstiden för de som redan är bofasta på Åland. Och det är ingen tvekan om att Åland kan om bara viljan finns.

Julstaden Åbo 

Julstaden Åbo på Facebook

Visitaland

Smakbyn

Publicerad av Mikael Stenborg

I like stories, images, art, video, design and good craftsmanship. Not to mention old log houses, skiing, Italian film and English luxury cars... Did I say sailing?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: