Vad har du för bild av kamerautvecklingen?

IMG_0655 svv webbUtveckling är teknikens moder. Det är meningen att teknik ska utvecklas, men varje gång tekniken tar ett hopp framåt så dras mattan bort under fötterna för de som satsat på fel häst (oj, tre liknelser i samma mening). Det gäller inte minst inom kamerabranschen.

Att köpa en kamera för närmare 90 000 SEK (≈9 000 €) plus objektiv är en stor investering för de flesta som jobbar med bild och film. Då vill man ju att utrustningen ska vara konkurrensmässig under en längre tid. Det är alltså viktigt att kunna läsa av vart utvecklingen är på väg. Just nu tycker jag det är svårare än någonsin.

Om utvecklingen fortsätter i samma riktning som hittills så kommer företagen som sitter fast i ett analogt tänk att försvinna och de med ett digitalt synsätt att vinna. De gamla kameratillverkarna har kanske en nackdel av sin historia där det var kunskap i optik, mekanik och kemi som gav framgång. Idag handlar allt om elektronik.

Titta bara på telefontillverkarna. Om fem år – hur stor kaka blir kvar till de renodlade kamera- och objektivtillverkarna när Apple och Samsung tagit sitt? Panoramabilder, slowmotion, 4k och så kan du ringa med den också.

Så vilka kamerasystem tror du har framtiden för sig av till exempel Canon, Sony, Nikon eller Panasonic?

PS. Bilden här har jag tagit med min telefon.

SparaSpara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.