Platsen som varumärke

Få mig att känna något. Få mig att önska något.

Platsen som varumärke var namnet på ett miniseminarium som Micco Grönholm höll på Kvalitetsmässan för något år sedan. Här fanns ett och annat som har relevans också på min hemort Åland.

Vad är ett varumärke, till exempel en stads varumärke? Ja, det är samma sak som ett rykte. Kan man välja att inte ha ett varumärke? Nej, lika lite som man kan avstå att ha ett rykte.

Städer och platser har det rykte de förtjänar. Vi kan välja att försöka bättra på ryktet. Vi kan också välja att inte göra det men oftast är passivitet en olönsam strategi.

5 % av hjärnans aktivitet är medveten, resterande 95 % av aktiviteten är omedveten. Det mesta sker alltså i vårt omedvetna. Om vi har en viss uppfattning om en plats så är vi i stort sett bara mottagliga för intryck som bekräftar det vi redan tror. Har vi hört att det lär vara skräpigt i en stad så letar vi omedvetet skräp när vi besöker staden. Och omvänt. Har vi hört att det är en vacker plats och människorna gästfria, då är det berättelser om skönhet och generositet vi söker och förmodligen också finner.

Därför är det viktigt att jobba med ryktet. Vad vill vi att människor ska förvänta sig av den plats vi är satta att marknadsföra? Om vi kan svara på den frågan vet vi också hur vi ska jobba med varumärket.

Platsens berättelse

Vi behöver hitta kärnan i platsens berättelse. Berättelsen måste vara trovärdig, man kan inte hitta det som inte finns. Berättelsen ska också driva beteende. Vad vill vi ska hända? Ökad inflyttning, fler turister?

Det är också viktigt att bygga inifrån. Med invånarna. Platsen är ju summan av dess invånare.

Avslutningsvis: hemligheten bakom allt varumärkesbyggande kan sammanfattas med följande två meningar. Få mig att känna något. Få mig att önska något.

”Skillnaden mellan förnuft och känsla är att förnuft leder till en slutsats medan känslor leder till handling.”

Professor Donald Caine vid University of Oxford

#platsmarknadsföring #destinationsmarknadsföring #varumärke

Publicerad av Mikael Stenborg

I like stories, images, art, video, design and good craftsmanship. Not to mention old log houses, skiing, Italian film and English luxury cars... Did I say sailing?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: