Platsen som varumärke

Få mig att känna något. Få mig att önska något.

Platsen som varumärke var namnet på ett miniseminarium som Micco Grönholm höll på Kvalitetsmässan för något år sedan. Här fanns ett och annat som har relevans också på min hemort Åland.

Vad är ett varumärke, till exempel en stads varumärke? En stads varumärke är samma sak som en stads rykte. Kan man välja att inte ha ett varumärke? Nej, lika lite som man kan välja att inte ha ett rykte.

Städer och platser har det rykte de förtjänar. Vi kan välja att försöka bättra på ryktet. Vi kan också välja att inte göra det men oftast är passivitet en olönsam strategi.

5 % av hjärnans aktivitet är medveten, 95 % av hjärnans aktivitet är omedveten. Det mesta sker alltså i vårt omedvetna. Om vi har en viss uppfattning om en plats så är vi i stort sett bara mottagliga för intryck som bekräftar det vi redan tror. Har vi hört att det lär vara skräpigt i en stad så letar vi omedvetet skräp när vi besöker staden. Och omvänt. Har vi hört att det är en vacker plats och människorna gästfria, då är det berättelser om skönhet och generositet vi söker och förmodligen också finner.

Det är därför det är så viktigt att jobba med ryktet. Vad vill vi att människor ska förvänta sig av platsen? Om vi kan svara på den frågan vet vi också hur vi ska jobba med varumärket.

Platsens berättelse

Vi behöver hitta kärnan i platsens berättelse. Berättelsen måste vara trovärdig, man kan inte hitta det som inte finns. Berättelsen ska också driva beteende. Vad vill vi ska hända? Ökad inflyttning, fler turister?

En annan viktig sak att tänka på är att bygga inifrån. Med invånarna. Platsen är summan av dess invånare.

Hemligheten bakom allt varumärkesbyggande kan sammanfattas med följande två meningar. Få mig att känna något. Få mig att önska något.

Med andra ord: det är först när jag känner någonting som jag faktiskt kommer att göra någonting.

”Skillnaden mellan förnuft och känsla är att förnuft leder till en slutsats medan känslor leder till handling.”

Professor Donald Caine vid University of Oxford

#platsmarknadsföring #destinationsmarknadsföring #varumärke

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.