25 000 YouTubare kan inte ha fel

Hemsida Watermark (3)

I slutet av 80-talet bestämde sig Gränsfors yxor för att återuppliva gamla smidestraditioner i stället för att konkurrera med billiga masstillverkade yxor. Man började med att skaffa sig kunskap om hur gamla tiders yxor utformades för att fungera i vardagen och vilka tillverkningsmetoder man använde. Det ledde bland annat till att man kunde bygga upp ett yxmuseum i anslutning till smedjan.

Yxorna från Gränsfors är både vackra och funktionella. För det har företaget blivit prisade av Svensk form. Tillverkningen är förstås helt hantverksmässig och håller högsta kvalitet. När smeden är nöjd med smidet sätter han dit sina initialer på yxan. Yxan kan alltså spåras tillbaka till den smed som tillverkat den.

En liten bok följer med varje yxa. I den kan man läsa om sånt som var självklart förr i tiden men som många idag har dåliga kunskaper om: hur man vårdar en yxa, klyver och hanterar ved, staplar veden så att den torkar, eldar säkert mm.

När Gränsfors Bruk startade yxtillverkningen saknades dagens kommunikationskanaler. Ändå spred sig ryktet om yxorna över världen. Och nu finns YouTube. Sist jag kollade fick jag ca 25 000 träffar när jag sökte på Gränsfors Bruk och ungefär lika många träffar när jag sökte på Gransfors axe. Varje träff representerar en video om Gränsfors-yxan som nöjda ägare till yxan själva har gjort och publicerat.

Gabriel Brånby som äger Gränsfors Bruk berättar själv sin historia på YouTube.

Här hittar du några av kundernas privata inlägg om den handgjorda yxan från norra Hälsingland. Den här till exempel – kan ett företag få bättre reklam än så här?

Jag fick också skriva några rader i yxboken. Det är lite coolt. Gränsfors ligger ju några kilometer från mitt föräldrahem i norra Hälsingland.

SparaSpara

Publicerad av Mikael Stenborg

I like stories, images, art, video, design and good craftsmanship. Not to mention old log houses, skiing, Italian film and English luxury cars... Did I say sailing?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: