25 000 YouTubare kan inte ha fel

Hemsida Watermark (3)

I slutet av 80-talet bestämde sig Gränsfors yxor för att återuppliva gamla smidestraditioner i stället för att konkurrera med billiga masstillverkade yxor.

Man började med att skaffa sig kunskap om de gamla metoderna. Sedan startade tillverkningen. Resultatet, som var lika vackra som funktionella. När smeden var nöjd med hantverket satt han dit sina initialer på yxan. Dessutom följde en liten bok, Yxboken, med yxorna. Där kunde köparen läsa om och lära sig sånt som förmodligen var självklart för tidigare generationer men som vi har dåliga kunskaper om idag: hur man vårdar en yxa, klyver och hanterar ved, staplar veden så att den torkar, eldar säkert och mycket annat.

För att skapa uppmärksamhet kring yxorna initierade man VM i yxkastning. Tävlingar hölls bland annat i parker mitt i centrala Stockholm. Allt det här skapade uppmärksamhet i media.

Kommunikationskanalerna på nätet saknades när Gränsfors Bruk startade den här yxtillverkningen. Ändå spred sig ryktet om yxorna över världen. Och nu finns YouTube. Sist jag kollade fick jag ca 25 000 träffar när jag sökte på Gränsfors Bruk och ungefär lika många träffar när jag sökte på Gransfors axe. Varje träff representerar alltså en video om Gränsfors-yxan som nöjda ägare till yxan själva har gjort och publicerat på YouTube.

Gabriel Brånby som äger Gränsfors Bruk berättar själv sin historia på YouTube.

Här hittar du några av kundernas privata inlägg om den handgjorda yxan från norra Hälsingland. Den här till exempel – kan ett företag få bättre reklam än så här?

Jag fick också skriva några rader i yxboken. Det är coolt. Gränsfors ligger ju nära mitt föräldrahem i norra Hälsingland.

SparaSpara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.